065-886-69-22 • 065-441-30-30 • 060-688-66-92 [email protected]

gljivice na zidu - budjGljivice (budj, buđ, plesan) na zidovima nastaju kada su zidovi hladni, a u kući ili stanu postoji visoka vlažnost. Vlaga u kući treba da se ukloni prirodnim putem ili mašinskim isušivanjem u prvih 48 sati kako bi se izbegla pojava gljivice. Budj na zidu (buđ), nastaje uvek na vlažnim i hladnim zidovima. Hlađenje zidova uzrokuje kapilarna vlaga u zidu tako što isparava sa površine zida.

Gljivice ugrožavaju zdravlje

Gljivice po zidu (budj) lako izazivaju alergije i teške alergijske reakcije. U svakom slučaju mogu pogoršati stanje zdravlja ljudi koji već imaju astmu ili su skloni alergijama. Znaci izloženosti vlazi i buđi mogu biti škripanje u plućima, nedostatak daha, brzi zamor i bolovi u telu kao kod gripa. Alergijska reakcija na buđ manifestuje se nadražajem u nosu i očima, nagonom na kašalj, curenjem iz nosa i očiju, otežanim disanjem. Može doći i do razvoja drugih bolesti kao što su groznica, hroničan umor, respiratorne smetnje, glavobolje, probavne tegobe itd. Mnoge od ovih mogućih posledica dejstva vlage i buđi nestaju kada se uklone njihovi uzroci.

Mere za sprečavanje pojave i razvoja crne gljivice (buđi)

Buđ (budj, plesan,crne gljivice) možemo sprečiti ako se vlaga u kući ukloni na vreme tj. ako se njeni zidovi i podovi dobro isuše. Buđ sa vlažnih zidova je nemoguće očistiti. Radi sprečavanja njihovog nastanka i razvoja treba odgovarajućim uređajima za provetravanje ili peirodnim provetravanjem održavati vlažnost vazduha u prostoriji na nivou oko 60%. Veoma je važno i održavanje toplote zidova tokom hladnih dana. Trajno rešenje je toplotna izolacija zidova i podova uz dobru cirkulaciju vazduha ili redovno provetravanje prostora.

Svakako je kontrola vodovodnih i kanalizacionih cevi dobra zaštita od vlaženja zidova i pojave gljivica po njima. Sve u svemu, najvanija mera u zaštiti od budji je uklanjanje uzroka njenog nastanka, a to su vlaga u zidu, kondenzacija i temperatura zidova. Kada se crne gljivice na zidu pojave mora se pristupiti njihovom uklanjanju sa površine na kojoj se razvila. Pri tome treba učiniti sve da se pronađe najbolje sredstvo protiv budji kao bi se postiglo trajno rešenje.